In heel natte perioden

Alternatieve routes voor heel natte perioden

Een deel van de route voert door laaggelegen veengebieden. Wanneer het hevig heeft geregend of langdurig regenachtig is geweest zijn deze delen van de route moeilijk begaanbaar en te drassig.

In dit gedeelte vindt u enkele suggesties voor alternatieve routes om uw voeten toch droog te houden.


Kaart

Omschrijving

Oorspronkelijke tekst

Gewijzigde tekst

Kaart nr 9
Pagina 36-37
Den Horn – Leekstermeer
In natte perioden kan de dijk om de waterboezem glibberig zijn.
Den Horn– Leekstermeer
Ter hoogte van de hoogspanningsmast kunt u links door twee klaphekjes een dijk op.(Als u…theehuis.) U volgt de kruin van de dijk rondom de bergboezem van het waterschap. PAS OP er kunnen schrikdraden overdwars staan. Na 2,5 kilometer gaat u, vlak voor het einde van de dijk, rechts over een bruggetje en aan de andere kant van het water slaat u linksaf de verharde weg op. Vervolgens gaat u linksaf de brug over en loopt u enige tijd evenwijdig aan de A7.

Leekstermeer – Den Horn
Na de brug slaat u direct rechtsaf en na 300 meter weer rechts over het bruggetje. U komt op een dijk die om de bergboezem van het Waterschap heen loopt. U volgt de kruin van de dijk. PAS OP er kunnen schrikdraden overdwars staan. Na 2,5 km als u onder de hoogspanningskabels door bent, gaat u de dijk af en door de klaphekjes naar rechts de verharde weg op langs het Hoendiep.
Den Horn– Leekstermeer
U vervolgt de weg langs het Hoendiep en gaat het bruggetje over. Aan de andere kant van het water slaat u linksaf de verharde weg op. (Als u rechtsaf slaat komt u na ca 700 m in Enumatil, een leuk dorpje met koffie en theehuis.)
Aan het einde van de weg gaat u linksaf de brug over en loopt u enige tijd evenwijdig aan de A7.

Leekstermeer – Den Horn
Na de brug slaat u direct rechtsaf en na 2,2 km meter vlak voor de watergang samengaat met het Hoendiep, gaat u rechts over het bruggetje en vervolgt u de verharde weg langs het Hoendiep. (Als u voor het bruggetje rechtdoor gaat, komt u na ca 700 m in Enumatil, een leuk dorpje met koffie en theehuis.)

Kaart nr 10
Pagina 40 – 41
Leekstermeer – Nienoord – Onlanden
Buiten het zomerseizoen kan het pad langs de Molensloot zeer drassig zijn.
Nienoord – Onlanden
Einde fietspad linksaf, klinkerweg in naar Cnossen watersportcentrum. Neem vlak voor Cnossen rechtsaf een schelpenpad en ga na enkele meters rechts / links over de sluis en het graspad langs de brede sloot op. Let op (…) zonder voorzieningen. Aan het einde gaat u de dijk over en het fietspad in de zelfde richting op. Bij de ANWB paddenstoel 23879/001 rechts aanhouden en het verharde pad volgen.

Onlanden – Nienoord
Bij het bosje linksaf (11) en na ca. 30 m bij de ANWB paddenstoel 23879/001 rechtsaf richting Leek. Bij de volgende paddenstoel (23879/0010) het fietspad op. Bij het blauwe bordje (Cnossen 0.7 km) gaat u rechts over de dijk het graspad langs het water op. Aan het einde van het graspad linksaf, waarna u na enkele meters bij een klinkerweg arriveert. Rechts voor u ligt Cnossen Watersportscentrum. Vervolg de route linksaf de klinkerweg op. Bij ANWB paddenstoel 23881 gaat u rechtsaf het fiets[ad op richting Nienoord.
Nienoord – Onlanden
Einde fietspad rechtsaf en het fietspad blijven volgen. Bij de ANWB paddenstoel 23879/001 rechts aanhouden en het verharde pad volgen.

Onlanden – Nienoord
Bij het bosje linksaf (11) en na ca. 30 m bij de ANWB paddenstoel 23879/001 rechtsaf richting Leek. Blijf het fietspad volgen tot de driesprong. Daar gaat u bij ANWB paddenstoel 23881 linksaf het fietspad op richting Nienoord.

Kaart nr 22
Pagina 72-73
Opende – Lutjegast
Na hevige of langdurige regenval kan het Pettenpad zelfs voor laarzen te nat zijn. U kunt dan deze alternatieve route volgen.
LET OP: Het Blote Voetenpad wordt gecontroleerd op aanwezigheid van scherpe delen zodat blote voeten niet beschadigd worden. Dit gebeurt niet bij het Pettenpad!
Blote Voetenpad – Pebespad
Als u uw schoenen weer heeft aangetrokken gaat u rechtsaf de asfaltweg op. Bij de T-splitsing gaat u rechtdoor. Bij de driesprong blijft u de weg volgen. Na nummer 21 gaat u linksaf bij de richtingaanwijzer van SBB. Het pad wordt onverhard. Aan het einde gaat u rechtsaf langs het veld. Ga voor de informatie-abri van Staatsbosbeheer [23] langs.

Pebespad – Blote Voetenpad
Ga voor de informatie-abri [23] van SBB langs en ga linksaf door het hekje het onverharde pad op. Aan het einde gaat u rechtsaf de asfaltweg op (Peebos) bij de tweede driesprong loopt u rechtdoor, Fryske Dyk.Waar de weg naar rechts afbuigt gaat u rechtdoor naar het startpunt van het Blote Voetenpad.
Blote Voetenpad – Pebespad
Als u uw schoenen weer heeft aangetrokken gaat u rechtsaf de asfaltweg op. Bij de T-splitsing slaat u linksaf. Na 600m gaat u voor de bocht bij het bordje Doezumermieden van SBB rechts het veld in U volgt achtereenvolgens het Petten-, Pebes en Mellespad, Volg ( …………). Ga voor de informatie-abri van Staatsbosbeheer [23] langs.

Pebespad – Blote Voetenpad
Ga voor de informatie-abri [23] van SBB rechtdoor naar het hekje. Volg het paadje (……….) Aan het einde van de weg slaat u rechtsaf, Fryske Dyk. Waar de weg rechts afbuigt gaat u rechtdoor naar het startpunt van het Blote Voetenpad.

Kaart nr 24
pagina 76 – 77
Lutjegast – Grootegast
Na hevige regenval of een lange periode met neerslag kan het stuk door het bosje en langs de petgaten te drassig zijn. U kunt da de alternatieve route volgen.
Lutjegast – Grootegast
Na het 2e veld rechtsaf de loopplank over naar graspad.Aan het einde links naar de eendenkooi. Rechtsaf het pad op. Aan het einde rechtsaf de dijk op.

Grootegast – Lutjegast
Na 40 m links het hek door en het onverharde Abel Tasman pad op. Bij de eendenkooi (rechterzijde) linksaf en bij de richtingwijzer rechtsaf het graspaadje op.
Lutjegast – Grootegast
Na het 2e veld rechtsaf de loopplank over naar graspad. Neem aan het einde links een kijkje bij de eendenkooi. De route gaat rechtsaf, rechts-links van veld wisselen, daarna links het bosje in. Na het bosje rechtdoor, aan het einde links, daarna rechtsaf het pad op. Aan het einde rechtsaf de dijk op.

Grootegast – Lutjegast
Na 40 m links het hek door en het onverharde Abel Tasman pad op.Na 125 m linksaf langs de petgaten, daarna voor het infobord rechts, en links aanhouden het bosje in. Einde bosje rechtsaf, einde veld schuin rechtdoor en bij de richtingwijzer links het graspaadje op.