Wandelroute

De rondwandeling start bij het station van Grijpskerk en gaat met de klok mee eerst in Noordelijke richting het Middag-Humsterland in. Een tot in alle uithoeken in cultuur gebracht gebied met weidse uitzichten en prachtige luchten. Vanaf het noordelijkste punt, bij Aduarderzijl voert het pad weer zuidwaarts.

De route volgt bij Den Horn korte tijd de grens tussen het noordelijk en zuidelijk Westerkwartier en gaat dan verder naar het zuiden. Het landschap wordt geleidelijk kleinschaliger en natter. Na een stukje Noord Drenthe gaat de route westwaarts waar o.a. een eeuwenoud Pad wordt gevolgd. Na de faunapassage over de A7 volgt het pad de oever van de Oude Riet en verder door weilanden en langs akkers.

Globaal wordt nu de Leidijk, de scheiding tussen hoog- en laagveengebied gevolgd. Dan volgt het andere deel van de plus: het aangrenzende stukje Friesland. Terug in het Westerkwartier volgt het natste deel van de route door landerijen van Staatsbosbeheer. Het laatste traject brengt u terug bij het station van Grijpskerk.

Wijzigingen en alternatieven

Het is mogelijk dat door omstandigheden de route hier en daar moet afwijken van de route in het boekje. Deze wijzigingen kunt u vinden op de pagina ‘Routewijzigingen’.
Alternatieven voor enkele routes in  heel natte perioden staan aangegeven in de subpagina van ‘Routewijzigingen’. Deze alternatieven zijn bovendien op de kaarten van deze website in blauw aangegeven.